tiistai 7. heinäkuuta 2020

Arwenin luonnetesti ja MyDogDNA-testin tulokset

3.7 perjantaina oli Seinäjoella Arwenin luonnetesti. Meillä vaan meni kentälle siirtyminen hieman plörinäksi. Aiemmin ostetussa pannassa ei ollutkaan tarpeeksi reikiä ja viime hetkellä nirhin linkkarilla lisäreiän. Samalla oma käsi otti vähän osumaa ja en edes huomannut veren valumista ensin. Kiirekin tuli ja ei varmasti ollut paras mahdollinen mielentila ohjaajaherkälle belgille aloittaa luonnetesti. Sen takia testissä näkyikin välillä melko kummallista käytöstä mikä näkyikin sitten hermorakenteen pisteissä. Tuomari suositteli käymään testin uudestaan kun koira hieman vanhempi, ja paremmalla aloitusmielentilalla sitten. Jos tällain jälkikäteen spekuloisin niin kenties laukaukset olisi olleet kokonaan ilman reaktiota jos sitä hermokuormaa ei olisi ollenkaan ollut jo testin aloituksessa.

Tulos kuitenkin 59p, laukauskokematon. Video sanallisine arvosteluineen alla.

Osa-alueet:

Toimintakyky +1b kohtuullisen pieni Terävyys +3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua Puolustushalu +3 kohtuullinen, hillitty Taisteluhalu +1b kohtuullisen pieni Hermorakenne -1 vähän hermostunut Temperamentti +1 erittäin vilkas Kovuus +1 hieman pehmeä Luoksepäästävyys +2b luoksepäästävä, hieman pidättyväinen Laukauskokematon ++ Yht. 59p.

Arwen sai testin aloituksessa hirveästi kehuja ulkonäöstään muiden koirien omistajilta, ja eräskin nainen tuli kehumaan testin jälkeen että haluaisi samanlaisen sähikäisen. Ja pitäähän se myöntää että tykkään kyllä itsekin. Hieman harmittaa vain pentuajan huono sosiaalistaminen mutta sille nyt jälkikäteen ei voi paljoa mitään.

Samana päivänä tuli myös MyDogDNA-tulokset. Tässä linkki tuloksiin. Tuollahan on hirveästi kaikkea mielenkiintoisia juttuja genetiikasta kiinnostuneelle. Mutta tärkeimmät nyt kuitenkin se että Arwen ei mitään perinnöllisiä sairauksia kanna. Testiin kuuluvia sairauksia siis esim. DM, ataksia (SDCA1 ja SDCA2)´.

Monimuotoisuus% on 37,9%, rodun mediaani 33,6%, puhdasrotuisten mediaani 34,2%. Arwen kantaa maskittomuutta resessiivisenä ja K-lokuksessa on KBky ja A-lokuksessa ay/a. Tarkoittaa siis käytännössä sitä että Arwen voi saada tervu-uroksen kanssa tervupentuja, mutta uroksella pitäisi olla tuplamaski jottei pennuissa ole maskittomia.

Mielenkiintoista on myös se että Arwenin terveysindeksi(johon tuo labra laskee monimuotoisuuden mukaan) on 111. Rodun keskiarvo on siis aina 100. Arwen on siis lonkkien ja kyynärien lisäksi rodun keskiarvoa terveempi myös mydogdna:ssa. Toki testattuja koiria ei ole aivan hirveästi, mutta kyllä tuo silti suuntaa antaa.

Viikonloppuna lähdemmekin sitten Pärnuun, yritetään saada Viron serti roikkumaan. Eikä ensimmäinen cacib olisi pahasta. Tosin suuria toiveita ei ole sillä likka on aivan kalju, kuten kesällä minusta kuuluukin olla. Mutta näyttelyissä ei hirveän toivottava ominaisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti